&Recreatie

Alkmaar is omringd door een prachtig natuurgebied. Met de kust op
steenworp afstand is het een ideale omgeving voor de sportieve recreant.

Wandelen

De gemeente Alkmaar en de omliggende regio is een prachtig gebied om wandelingen te maken. In samenwerking met provincie en gemeenten in regio Alkmaar en Recreatie Noord-Holland is een regionaal wandelroutenetwerk gerealiseerd met bijhorende website en App.

Fietsen

Ook fietsliefhebbers kunnen zich goed vermaken in Alkmaar en omgeving. Binnen de gemeente zijn veel mooie fietsroutes te maken.

Varen

Alkmaar is omringd door, en doorkruist met water. Zo kunnen waterliefhebbers door de oude binnenstad varen, maar ook door het prachtige buitengebied. Alkmaar is nu aangesloten op het sloepennetwerk Laag Holland en Noord-Holland-Noord. In de Eilandspolder is een vaarroutenetwerk gerealiseerd met overstappunten voor kanovaarders.

Omdat recreanten niet stoppen bij de gemeentegrens is recent geïnvesteerd in de regionale portal: www.regioalkmaarroutes.nl. Deze site verwijst recreanten o.a. naar de app van abellife, waarop de gedigitaliseerde VVV-routes uit onze regio staan vermeld. Dit zijn routes met leuke achtergrondverhalen, die specifiek zijn voor onze regio, zoals fietsen over de hoogste duinen en onder zeeniveau.

De fietser en wandelaar kunnen verschillende routes volgen. Alkmaar is aangesloten op een landelijk netwerk van knooppunten en heeft diverse toeristische overstappunten.


Een Toeristische Overstappunt (TOP) is een informatiepaal op een knooppunt waar bewegwijzerde fiets- en wandelroutes samenkomen. Een TOP is goed bereikbaar en hiermee het perfecte startpunt voor recreatie in de gemeente.

WIST JE DAT:

Alkmaar in 2017 is genomineerd voor de titel ‘Wandelgemeente 2017’?
er 3 Toeristische Overstappunten (TOP’s) in Alkmaar zijn?

in 2018 de 12e editie van de PlusWandel4daagse Alkmaar wordt georganiseerd?

in 2018 de Fiets4daagse Alkmaar haar 3e editie kent?

de Eilandspolder sinds 2017 op het vaarroutenetwerk is aangesloten?

Recreatie
6/6